Talentontwikkeling

me-scan.jpg
 • Redactie Me.-Scan

 • 29 september 2022

Niet iedereen is er zich van bewust dat ze een talent hebben, maar iedereen heeft wel degelijk een talent. Als organisatie is het essentieel om talenten van anderen te herkennen en hen de kans te bieden om het talent te ontwikkelen. Ook wanneer werknemers aangeven zelf geen talent te hebben is het als organisatie belangrijk om een werkomgeving te creëren waarin verborgen talenten ontdekt worden.

Wanneer talent in een bedrijf of organisatie herkent wordt kan er daadwerkelijk iets mee gedaan worden. Zo kun je binnen je team op zoek gaan naar de meest geschikte personen voor een bepaalde taak. Vervolgens blijf je die personen uitdagen met steeds uitdagendere taken waardoor zij hun talent op dat gebied kunnen ontwikkelen.

Wat is talentontwikkeling?

Talentontwikkeling is de manier waarop een bedrijf of organisatie omgaat met aanwezig talent binnen een team en talenten de mogelijkheid geeft om zich door te ontwikkelen. Het ontwikkelen van talent is niet alleen weggelegd voor een kleine groep mensen met ‘geboren’ talenten. Misschien is niet iedereen een talent, maar iedereen heeft wel degelijk een talent.

Met talentontwikkeling bedoelen we het herkennen, aansturen en door ontwikkelen van het aanwezige talent. Het is aan de organisatie de taak om een omgeving te creëren waarin verborgen talenten ontdekt worden. In de praktijk kan het lastig zijn om een ideale omgeving te creëren waarin ieder individu de kans krijgt om zijn talent te ontdekken en optimaal te benutten.

Er zal geroeid moeten worden met de riemen die je hebt, maar er kan altijd nog bijgestuurd worden. Hiermee bedoelen we te zeggen dat je na het ontdekken van nieuw talent altijd nog aanpassingen kunt maken in de omgeving zodat ieder individu zijn talent kan door ontwikkelen, dat is precies wat talentontwikkeling inhoudt.

Waarom talentontwikkeling stimuleren?

Als we een kijkje nemen in de praktijk, merken we dat talentontwikkeling steeds belangrijker wordt voor werknemers. Voor organisaties is dit vanzelfsprekend positief, maar dan zal er wel iets mee gedaan moeten worden. Tijdens sollicitatiegesprekken komt de term ‘doorgroeimogelijkheden’ steeds vaker aan bod, aangezien dit voor Millennials een belangrijk punt is. Zij willen zichzelf continu blijven ontwikkelen en het liefst zo ver mogelijk doorgroeien in een bedrijf.

In veel bedrijven en organisaties worden er 2 tot 3 keer per jaar gesprekken gevoerd over persoonlijke ontwikkeling van personeel. Niet optimaal als je het ons vraagt, aangezien persoonlijke ontwikkeling geen opnamemoment wat zich één keer per half jaar laat zien. In plaats daarvan is het als organisatie beter om je te focussen op actieve talentontwikkeling. Zo plan je met iedere werknemer een gesprek in nadat er een bepaald project is afgerond of wanneer ze nieuwe werkzaamheden hebben verricht.

Door actief in gesprek te gaan over persoonlijke ontwikkeling zullen werknemers gestimuleerd raken om hun eigen talent te blijven ontwikkelen. Bovendien ontdek je als organisatie op deze manier sneller verborgen talent die je tijdens volgende projecten kunt inzetten. Het (verborgen) talent krijgt dan op zijn beurt de kans om door te groeien, wat het hele principe is van talentontwikkeling.

Direct van start met ons vrijblijvend adviesgesprek

 • De Me.-scan. Al 7 jaar koploper voor interne analyses.

 • 40.000 mensen, 4.000 bedrijven en 400 coaches gingen je voor

 • De meest intuïtieve scan die leidt tot de meest eerlijke analyse.

Wat levert talentontwikkeling op als organisatie of bedrijf?

Talentontwikkeling in organisaties en bedrijven is essentieel om al het aanwezige talent optimaal in te zetten. Voorheen werden functies vervuld door personen die voldeden aan bepaalde capaciteiten. Voor elke functie in een bedrijf werden er zogeheten competentieprofielen gemaakt. Hierin stond vermeld aan welke competenties je moest doen om de rol in een specifieke functie te vervullen.

In de praktijk is dit echter niet de meest optimale aanpak als je talentontwikkeling in bedrijven en organisaties wilt stimuleren. Soms worden mensen namelijk afgerekend op het feit dat ze niet voldoen aan één specifieke competentie, zoals bijvoorbeeld communicatie. Echter betekent dit niet dat die persoon niet geschikt is voor de functie, in tegendeel zelfs. De mensen met échte kennis werden vaker afgerekend op dergelijke, ontbrekende capaciteiten.

In plaats daarvan is het als bedrijf of organisatie verstandiger om talentontwikkeling te stimuleren. Als personen niet voldoen aan alle gestelde capaciteiten is er altijd nog ruimte voor verbetering en persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je mensen de kans geeft om zich te ontwikkelen, en dit als organisatie stimuleert, krijg je tevreden medewerkers, een hogere productiviteit en een beter rendement.

Me.-Scan adviesgesprek?
Minder tijd?

Jij wil jouw klanten zo goed mogelijk bedienen, ze laten groeien en helpen om het beste uit hunzelf (en hun organisatie) te halen. Jij weet dat je, om dit te bewerkstellen, moet begrijpen waarom zij nog niet hebben bereikt wat ze willen bereiken? Welke factoren houden dit tegen? En waar komen deze factoren vandaan en zijn deze te beïnvloeden? Jij wil al deze vragen kunnen beantwoorden en het liefst geen uren spenderen om hier achter te komen. Wij bieden je daarom een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.

Leidinggeven aan talentontwikkeling

Hoe ga je aan de slag met het leidinggeven aan talentontwikkeling voor medewerkers of moet je een speciale team assessment uitvoeren? Allereerst is het belangrijk om actief in gesprek te blijven met werknemers. Probeer antwoorden te vinden op vragen zoals: Wat vind een werknemer het leukst aan zijn/haar werk? Waar liggen de talenten van de werknemer? Wat is het toekomstbeeld van de werknemer? Waar zal hij/zij over 5 jaar willen staan? Hoe kan de werknemer het meest optimaal presteren? Welke handvatten heeft een werknemer nodig om zichzelf te ontwikkelen? Enzovoort.

Om antwoorden te krijgen op de bovengenoemde vragen is het ook mogelijk om feedback te vragen aan collega’s van de betreffende persoon. Vaak weten zij meer over wat deze persoon stimuleert en waar hij/zij goed in is. Ze werken immers nauw samen met elkaar en gaan vast ook in gesprek over dergelijke zaken.

Het is essentieel om een goed beeld te krijgen van de denkwijze en ontwikkeling van een werknemer om hen vervolgens de handvatten te reiken die ze nodig hebben om door te groeien. Zo kan het zijn dat medewerkers aangeven meer uitdaging nodig te hebben of dat ze graag ook eens ander soort werkzaamheden willen proberen. Geef werknemers kansen om zich te ontwikkelen en ontplooien waardoor talent eerder wordt ontdekt.

Een ander belangrijk onderdeel bij de talentontwikkeling van medewerkers is om hen tijdens gesprekken bewust te maken van de talenten die zij bezitten. De echte ontwikkeling van talent kan pas beginnen zodra werknemers weten wat hun talent(en) is/zijn. Het bewustmaken zorgt voor richting en zelfvertrouwen waardoor werknemers uit zichzelf aan de slag willen gaan om hun talent te ontwikkelen. Wat uiteindelijk de ontwikkeling van het team beter maakt.

Ontwikkeling van talent toepassen in een organisatie

Binnen een bedrijf of organisatie kan het lastig zijn om van de één op de andere dag volledig te focussen op talentontwikkeling, mits dit nog niet gebeurde. Tegenwoordig zijn er onwijs veel mogelijkheden om de werkwijze van actieve talentontwikkeling te verbeteren en vervolgens toe te passen in een organisatie. Zo kun je een workshop voor talentontwikkeling doen of met meerdere leidinggevende/managers een training voor talentontwikkeling volgen.

Door alle fijne kneepjes van het proces onder de knie te krijgen kun je aan de slag gaan met het ontwikkelen van talent binnen je team. Hiermee stimuleer je niet alleen je werknemers, maar ook jezelf als leidinggevende/manager. Bovendien zal talentontwikkeling veel positieve invloed hebben op de resultaten van jouw bedrijf of organisatie, met tevreden klanten, werknemers en werkgevers als gevolg!

me-scan.jpg

"Klaar om meer te ontdekken?"

Plan direct je vrijblijvende adviesgesprek in.

Inhoudsopgave
  Add a header to begin generating the table of contents
  • Versterk binnen 10 minuten jouw analysecapaciteit

  • Een beeldende scan die zicht geeft op het onbewuste en dus wat medewerkers niet kunnen of willen vertellen

  • Ervaar zelf hoe toegangelijk en spot-on de Me.-scan is.

  vimeo-video-thumbnail
  6-circle.jpg

  We.-scan

  • Voegt de individuele Me.-scans van leden van een groep samen
  • Dé basis voor ieder teamcoachings en -samenstellingsvraagstuk
  • Met een druk op de knop inzicht in positieve en negatieve teambeïnvloeders
  6-circle.jpg

  Me.-talentmatch

  • Duurzame talent based matching in optima forma
  • Binnen 10 minuten objectief beoordelen of een functie/rol past bij de kwaliteiten en talenten van een individu
  • Beschikbaar in verschillende talen en voor alle opleidingsniveaus

  Wellicht vind je dit ook interessant

  verandermanagement

  Verandermanagement

  Na verloop van tijd ontstaat er binnen grote organisaties en bedrijven een bepaalde structuur, werkwijze en cultuur. Het ...
  disc analyse

  DISC analyse

  De DISC analyse is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Dr. William Moulton Marston in eind jaren twintig. Hij ...
  duurzame inzetbaarheid

  Duurzame inzetbaarheid

  Duurzame inzetbaarheid is iets waar organisaties en bedrijven ten allen tijde rekening mee moeten houden. Niet alleen voor ...
  hr organisatie

  HR organisatie

  Elke grote organisatie heeft een HR afdeling. HRM (Human Resource Management) is het opstellen van processen om de ...
  hr tooling

  HR tools

  HR tools, ook wel eens HR instrumenten genoemd, worden gebruikt door HR afdelingen binnen organisaties om het personeelsbeleid ...
  ontwikkeling van medewerkers

  Ontwikkeling van medewerkers

  In de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig, waar werknemers veel keuze hebben, is de ontwikkeling van medewerkers belangrijker dan ...
  Me-logo

  Volg ons ook op:

  Over Me.-scan

  De Me.-scan is ontwikkeld door TheTrueTalentTeam Group, een van 's werelds innovatiefste ontwikkelaar van psychologische talent-, persoonlijkheid-, en competentietools.

  Ter versterking van het effect van deze tools biedt TheTrueTalentTeam Group aan professionals opleidingen aan om talentontwikkeling en persoonlijke en teamcoaching organisatiebreed te implementeren met behulp van onze tools.