Consultant training

Ben jij werkzaam als consultant of adviseur en wil je jezelf ontwikkelen tot specialist in het vakgebied? Dan kan consultant training wellicht een goede stap zijn in de richting naar expertise. Tijdens een training voor consultancy ga je aan de slag om de cruciale kennis en vaardigheden van een goede consultant onder de knie te krijgen.

Daarnaast werk je aan de hand van je persoonlijke stijl en leer je diverse vaardigheden toe te passen in de praktijk. Om jezelf een echte expert te kunnen noemen in je vakgebied kan een consultant training misschien wel de sleutel zijn tot succes.

Wat is een consultant?

Een consultant, of adviseur, gaat binnen een organisatie aan de slag om een bepaald vraagstuk op te lossen. Aan de hand van zijn kennis en vaardigheden zal de consultant de directie of het management advies geven over een mogelijke oplossing.

Consultants worden door organisaties vaak ingehuurd via consultancy bureaus of op freelance basis als ZZP’er. Een adviseur zal daarom niet voor langere tijd een vaste werkplek hebben en is vaak niet gebonden aan één organisatie of bedrijf.

Wat zijn de werkzaamheden van een consultant?

De dienst die een consultant of adviseur aanbiedt aan een organisatie of bedrijf is deskundig- of zakelijk advies. Het kan worden gezien als het verlenen van een onafhankelijk advies over diverse aspecten van een organisatie, afhankelijk van de vraag.

Consultants worden onderworpen aan een bepaald vraagstuk waar het management of de directie een onafhankelijke kijk voor nodig heeft. In dat geval is het aan een consultant de taak om hier een onafhankelijk advies over uit te brengen. Vaak hebben dergelijke vraagstukken betrekking tot de organisatiestructuur, personeelsbeleid, technologische ontwikkelingen en/of operationele processen.

Eigenschappen en vaardigheden van een goede consultant

Als consultant moet je beschikken over een aantal kwaliteiten, eigenschappen en vaardigheden. Naast dat je kennis moet hebben van zaken waar je jezelf mee bezighoudt zal je ook overtuigend moeten zijn. Wanneer je advies/oplossing overtuigend overkomt is de kans groot dat de organisatie de oplossing ook daadwerkelijk gaat uitvoeren.

Daarnaast zal je er rekening mee moeten houden dat je bij elk project weer moet voldoen aan andere verwachtingen. De opdrachten zullen erg variëren en dit zal enige stress met zich mee kunnen brengen. Als consultant is het belangrijk om stressbestendig te zijn en goed om te kunnen gaan met deadlines van projecten. Het beroep consultancy is erg afwisselend, maar wel resultaatgericht.

De meeste consultants komen voort uit verschillende vakgebieden. Zij hebben specialistische kennis over een bepaald onderwerp waar zij advies over geven aan organisaties. Het is goed om als consultant te beschikken over specialistische kennis zodat je weet waar je over praat. De overige vaardigheden van een goede consultant kunnen door een consultant training verder doorontwikkeld worden. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan HR-consultant.

Omscholing tot consultant

Ben je op dit moment werkzaam in een bepaalde sector/branche waarin je graag zou willen adviseren aan grote organisaties? Dan kan omscholing tot consultant een goede keuze zijn. Een opleiding voor consultancy volgen is in dat geval een goede keuze, maar je kunt ook een consultant training program volgen.

Afhankelijk van de kennis en vaardigheden die je wilt op doen zal één van de vormen van opleiding beter bij je passen. Wil je direct gespecialiseerd worden als consultant? En alle skills leren om op de juiste manier vraagstukken aan te vliegen? Dan is een langer durende opleiding vaak de beste keuze. Echter zijn er tegenwoordig ook andere alternatieven.

Online training consultant

Je kent ze vast wel, die reclames over online opleidingen en cursussen die je in je eigen tijd kunt volgen. Voor personen die zich om willen laten scholen tot adviseur of consultant kunnen diverse online opleidingen volgen. Hier ontwikkel je jouw kennis en vaardigheden op het gebied van adviseren en eventueel ook specialistische kennis over een bepaald vakgebied.

De online cursussen en opleidingen duren doorgaans 4 tot 6 maanden en kunnen geheel online gevolgd worden. Bij aanbieders van online opleidingen heb je soms ook de mogelijkheid om fysiek te studeren. Bepaal voor jezelf wat je het prettigst vindt en laat jezelf omscholen tot consultant.

Traineeship in combinatie met een vaste baan

Aangezien er in de arbeidsmarkt veel vraag is naar consultants en adviseurs worden er tegenwoordig veel vacatures aangeboden in combinatie met een traineeship. De traineeship wordt dan door de werkgever betaald en tijdens de opleiding krijg je zelf vaak ook al betaald. Een groot voordeel hiervan is dat je baangarantie hebt bij het bedrijf dat je heeft aangenomen. Tijdens het werken leer je de fijne kneepjes van het vak waardoor je alles direct in de praktijk kunt toepassen.

Plan jouw online kennismaking!

Interesse in onze tools of opleidingen?

Maak kennis met ons aanbod van verschillende masterclasses, opleidingen en producten omtrent talentontwikkeling. Deze formule is ontwikkeld voor zowel individuen en groepen. Ideaal voor jouw organisatie! Ben jij klaar om te ontdekken waar jouw krachten liggen en hoe je deze het best kunt ontwikkelen en inzetten?

Neem contact op

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner