HR consultant

Als bedrijf of organisatie is het belangrijk om het beleid goed op orde te hebben. Een HR consultant (human resource consultant) is in dat geval een belangrijk functie die vervuld moet worden. De HR adviseur heeft een adviserende rol tegenover de directie en het management als het gaat om personeels- en organisatiebeleid.

Daarnaast is HR consultant verantwoordelijk voor het opstellen en van het beleid binnen een organisatie. Hierbij hoort ook de taak om medewerkers te werven, belonen, opleiden en indien nodig te ontslaan. Maar wat is de rol van HR consultants precies en wat doen zij binnen een bedrijf?

Wat is een HR consultant?

Een HR consultant, ook wel eens HR adviseur genoemd, houdt zich bezig met het personeels- en organisatiebeleid binnen een bedrijf. De consultant stelt een beleid op en adviseert de directie, het management of de werknemers over de uitvoering van het beleid. Ook zijn zij verantwoordelijk voor het aantrekken, werven, belonen, beoordelen en opleiden van werknemers.

Als HR consultant heb je een adviserende rol richting de directie en het management over de uitvoering van beleid. Maar over het algemeen heb je over het personeels- en organisatiebeleid een leidinggevende rol, voornamelijk richting de omgang met medewerkers van de organisatie.

Wat doet een HR consultant?

De werkzaamheden van een HR consultant kunnen erg uiteenlopen, maar hebben altijd te maken met personeels- en organisatiebeleid. Taken die onder de verantwoordelijkheid van een HR adviseur vallen zijn onder andere:

 • Advies geven over zaken met betrekking tot het personeels- en organisatiebeleid;
 • Het bijhouden van de HR administratie;
 • Onderhandelen met vakbonden en de ondernemingsraad over arbeidsvoorwaarden;
 • Het voeren van functioneringsgesprekken met werknemers;
 • De salarissen van medewerkers beoordelen;
 • Bemiddelen bij conflicten tussen werknemers en leidinggevenden, maar ook bij werknemers onderling;
 • Werven, selecteren, belonen en opleiden van personeel;
 • Optreden als aanspreekpunt voor werknemers binnen de organisaties;
 • Het plannen en (administratief) afhandelen van sollicitatieprocessen;
 • Toezien op de juiste toepassing van wet- en regelgeving (met betrekking tot de bedrijfsactiviteiten);
 • Opstellen van competentieprofielen voor bepaalde functies;
 • Uitvoeren en optimaliseren van zaken omtrent het personeelsbeleid.

Zoals je ziet vallen er veel verantwoordelijkheden onder de rol van HR business consultant binnen een organisatie. Je moet daarom beschikken over een breed scala aan competenties en diploma’s om een dergelijke functie te kunnen vervullen.

Welke competenties moet je hebben als HR adviseur?

Als HR consultant moet je beschikken over een breed scala aan competenties om nog maar eens te beginnen over de (vaak) vereiste diploma(s). Bij de meeste HR organisaties dien je te beschikken over een diploma HR, psychologie of sociale- en menswetenschappen. Ook moet je kennis hebben over sociale wetgeving. Aangezien je als HR adviseur veel in contact staat met personeel zal je over goede mensenkennis en een hoog communicatief vermogen moeten beschikken.

Daarnaast moet je in staat zijn om goed genuanceerde rapporten op te kunnen stellen en duidelijk advies te kunnen geven. Het is ook van belang dat je proactief en pragmatisch bent, maar voornamelijk is het belangrijk dat je snel en doordacht beslissingen kunt nemen. Ga je in een internationaal bedrijf werken als HR adviseur? Dan zal je meestal vloeiend Nederlands, Engels en Frans moeten kunnen spreken.

Werkt een HR adviseur in dienstverband of als zelfstandige?

Ben je van plan om als HR consultant aan de slag te gaan en ben je hier al voor aan het studeren? Dan kun je ervoor kiezen om in vast dienstverband voor een organisatie te gaan werken of als zelfstandige aan de slag gaan. In beide gevallen kies je voor een baan met veel afwisseling, maar er zit wel verschil tussen een HR adviseur in dienstverband en als zelfstandige.

Kies je ervoor om als zelfstandige aan de slag te gaan? Dan zullen je werkzaamheden meer gericht zijn op het personeelsbeleid en minder op de organisatiecultuur. Je werkt immers niet binnen de organisatie en de directie heeft wellicht andere plannen qua beleid. Het zou wel kunnen zijn dat je de directie en het management adviseert. Als zelfstandige HR consultant ben je over het algemeen meer bezig met de werving, selectie, opleiding en ontwikkeling van personeel. Er zijn tegenwoordig ook veel consultant trainingen beschikbaar waarbij deze onderdelen worden behandeld.

Tools voor HR consultancy bedrijven

Ben jij een HR consultant binnen een organisatie, werk je voor een HR consultancy bureau of ben je een zelfstandige HR adviseur? Dan zijn er verschillende HR tools die je kunnen helpen bij jouw werkzaamheden. Eén van de beste instrumenten om personeelsbeleid te sturen is in dat geval de Me.-scan. Hiermee krijg je als consultant inzicht in diverse dimensies van een organisatie en krijg je stuurinformatie om de vervolgstappen voor een organisatie te bepalen.

Met de Me.-scan krijg je inzicht in alle verschillende drijfveren, kwaliteiten, talenten en eventuele valkuilen van werknemers. Aan de hand van de talentscan, die je door het personeel laat invullen, wordt er een profiel opgesteld dat je antwoord geeft op een aantal belangrijke vragen. Hierbij kun je denken aan vragen zoals, welke bedrijfscultuur heerst er? Zit het personeel wel op de juiste plek? Zijn teams binnen de organisatie wel goed samengesteld? En waar zit ruimte voor persoonlijke ontwikkeling?

De Me.-scan kan toegepast worden als eenmalige activiteit om personeel een goede zelfreflectie te bieden, maar ook als langdurig ontwikkelingstraject. Vind je het belangrijk om je personeel kansen te geven om zichzelf te blijven ontwikkelen op zowel persoonlijk- als werkvlak? Dan zal de Me.-scan je helpen bij het verkrijgen van inzichten om de stappen te bepalen die genomen moeten worden.

Waarom kiezen voor de Me.-scan?

Als consultant HR is één van je taken het opleiden en ontwikkelen van je personeel. De Me.-scan helpt je hierbij door inzichten te vergaren over de kwaliteiten, eigenschappen en onbewuste gedragseigenschappen van het personeel. Op basis van deze data wordt het mogelijk om onontdekte talenten van werknemers te achterhalen en hen zich hier bewust van te maken. Op deze manier bied je werknemers de kans voor persoonlijke ontwikkeling op individueel niveau.

Bovendien is de Me.-scan niet zomaar een instrument om de gedragsaspecten en persoonlijkheidstypen van werknemers in kaart te brengen, zoals andere bekende methoden wel zijn. De Me.-scan gaat nog een stapje verder dan dat en geeft je ook inzicht in niet-bewuste gedragsaspecten, karaktereigenschappen en thematische inzichten van werknemers.

Plan jouw online kennismaking!

Interesse in onze tools of opleidingen?

Maak kennis met ons aanbod van verschillende masterclasses, opleidingen en producten omtrent talentontwikkeling. Deze formule is ontwikkeld voor zowel individuen en groepen. Ideaal voor jouw organisatie! Ben jij klaar om te ontdekken waar jouw krachten liggen en hoe je deze het best kunt ontwikkelen en inzetten?

Neem contact op

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner