Verander management

Na verloop van tijd ontstaat er binnen grote organisaties en bedrijven een bepaalde structuur, werkwijze en cultuur. Het is lastig om dit op de één of andere dag te veranderen aangezien mensen nu eenmaal wezens zijn die denken in patronen. Het wegnemen van die patronen kan zorgen voor chaos en onzekerheid, maar zal in sommige organisaties nodig zijn om de gewenste resultaten te behalen.

Als organisatie of bedrijf is het dus raadzaam om tijdig in te spelen op verandermanagement en hier actief mee bezig te zijn. Mochten er plotselinge verandering plaatsvinden? Dan kun je hier als organisatie snel op inspelen om de concurrentie bij te blijven of zelfs een stapje voor te zijn.

Wat is verandermanagement?

Verandermanagement of change management is een vorm van management die betrekking heeft op het veranderen van een cultuur, structuur of werkwijze van een organisatie. Doordat je een organisatie te maken hebt met individuen kan het ooit lastig zijn om te bepalen waar en welke veranderingen er plaats moeten vinden om het gewenste resultaat te behalen.

Een grote verandering in een organisatie is niet van de één op de andere dag bewerkstelligt. Hier zal tijd, geld en moeite in gestoken moeten worden. Als de structuur of werkwijze van een organisatie veranderd moeten worden, zal dit enige tijd nodig hebben. Werknemers zijn nu eenmaal gewend aan vaste werkroutines waardoor het lastig is om deze plotseling te veranderen. Echter zal verandermanagement in sommige gevallen noodzakelijk zijn om gewenste resultaten te behalen.

Waarom is verandermanagement juist nu belangrijk?

Binnen organisaties ontstaat er na verloop van tijd een bepaalde structuur en manier van werken. In sommige gevallen is deze organisatiecultuur bewust ontstaan, maar in een aantal gevallen is het eenmaal geworden zoals het is. Hierbij heeft niet alleen de organisatie invloed gehad op de structuur, maar ook de individuele medewerkers.

Door de huidige technische ontwikkelingen en digitalisering in de markt kunnen er plotseling veranderingen plaatsvinden in een werkgebied. Hierdoor kunnen bepaalde functies wegvallen, maar komen er ook weer nieuwe functies bij. In dergelijke gevallen is het op de juiste manier inrichten van een gestructureerd change management essentieel om in te kunnen spelen op veranderingen in het speelveld.

Hoe moet je change management aanpakken?

Er zijn drie belangrijke zaken waar je rekening mee moet houden om change management op de juiste manier aan te pakken. Allereerst is het van belang om als organisatie te bepalen waar de focus van de verandering op moet liggen. Ligt de focus bijvoorbeeld op het reduceren van kosten, het verminderen van klachten, het verhogen van de verkoop of het verduurzamen van de productie. Door te bepalen waar de focus op ligt zal het inrichten van verandermanagement doelgerichter worden.

Daarnaast is het belangrijk om als organisatie niet te veel beleid te voeren en juist werknemers de verantwoordelijkheid te geven om zelf na te denken over passende veranderingen. Zij hebben immers al ervaring met de werkzaamheden die ze uitvoeren en kunnen er daarom op een creatieve manier naar kijken. Iedereen binnen de organisatie doet mee en zal zo zijn eigen verantwoordelijkheden krijgen. Zorg er in dat geval wel voor dat het doel van de verandering duidelijk is voor iedereen. Kijk ook eens naar hoe het beste om te gaan met medewerkers.

Zodra er actief bezig is gegaan met verandermanagement is het essentieel om medewerkers van de organisatie in te laten zien dat hun veranderingen bepaalde resultaten oplevert. Maak daarom rapportages en maak de resultaten tastbaar. Hierdoor worden medewerkers gestimuleerd, gemotiveerd en geïnspireerd om door te gaan met wat ze doen. Dit zal eveneens innovatie met zich mee kunnen brengen doordat medewerkers ook meegenomen worden in de bedrijfsvoering.

Verandermanagement stimuleren met behulp van de Me.-scan

Veranderingen aanbrengen in een organisatie is niet gemakkelijk. Zo kan het zijn dat je niet genoeg inzicht hebt in wat er precies speelt binnen de organisatie en welke bedrijfscultuur er heerst. Hier heb je als organisatie namelijk niet altijd volledige invloed op. Bovendien zijn medewerkers gewend om werkzaamheden uit te voeren op een bepaalde werkwijze. De vaste patronen van hun werk zijn hierdoor lastig te veranderen, maar met de juiste inzichten is dit wel degelijk mogelijk en kan het mooie resultaten opleveren.

Hierbij komt de Me.-scan om de hoek kijken. De Me.-scan is namelijk het perfecte instrument om inzicht te krijgen in verschillende aspecten van de organisatie. Wat speelt er op de werkvloer? Welke bedrijfscultuur heerst er? Zitten alle medewerkers wel op hun plek? Allemaal vragen waar je door te observeren niet altijd antwoord op krijgt. Maar met de Me.-scan weet je binnen no time wat er zich allemaal afspeelt binnen een organisatie of bedrijf.

Bovendien is de Me.-scan enorm breed toepasbaar. De scan kan gebruikt worden als eenmalige individuele zelfreflectie of als langdurig talent management traject om talent binnen de organisatie te blijven ontwikkelen en te stimuleren. Laat de Me.-scan invullen door alle medewerkers en krijg inzicht in de kwaliteiten, eigenschappen, competenties, valkuilen, ontwikkelingsmogelijkheden en talenten van individuele medewerkers.

Ook is het mogelijk om alle individuele scans te bundelen tot een gezamenlijk teamprofiel. Hiermee vergaar je een objectief beeld van de cultuur en structuur binnen de organisatie. Je ziet direct of teams goed zijn samengesteld, de juiste leiderschapsstijl wordt aangehouden en of mensen de juiste functie vervullen (krijgen ze energie van hun werk of raken ze ongemerkt uitgeput?).

Waarom kiezen voor de Me.-scan?

Bij verandermanagement kan de Me.-scan enorm goed van pas komen aangezien je de juiste objectieve informatie verkrijgt over zaken die spelen binnen de organisatie. Er zijn op de markt nog veel andere scans, maar de Me.-scan is écht anders. Waar de meeste scans uitgaan van het zelfbeeld van individuen, is de Me.-scan gericht op het onbewuste van personen. Hierdoor blijft de data objectief en is de Me.-scan niet te manipuleren. Verkrijg een objectief beeld van jouw organisatie door gebruik te maken van de Me.-scan en pas het verandermanagement aan op de resultaten.


Plan jouw online kennismaking!

Interesse in onze tools of opleidingen?

Maak kennis met ons aanbod van verschillende masterclasses, opleidingen en producten omtrent talentontwikkeling. Deze formule is ontwikkeld voor zowel individuen en groepen. Ideaal voor jouw organisatie! Ben jij klaar om te ontdekken waar jouw krachten liggen en hoe je deze het best kunt ontwikkelen en inzetten?

Neem contact op

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner