Ontwikkeling van medewerkers

In de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig, waar werknemers veel keuze hebben, is de ontwikkeling van medewerkers belangrijker dan ooit. In principe zou elk bedrijf hier aandacht aan moeten besteden, maar in de praktijk zien we dat dit steeds minder gebeurt. Naast taakgerichte ontwikkeling is het ook van belang dat organisaties aandacht besteden aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers en deze stimuleren.

Hoe komt het dat de ontwikkeling van medewerkers steeds minder wordt, waarom is het door ontwikkelen van werknemers zo belangrijk en wat kun je doen om dit te verbeteren? Op deze pagina gaan we je er alles over vertellen.

Hoe komt het dat steeds minder organisaties aandacht besteden aan ontwikkeling van personeel?

Technologie wordt tegenwoordig in zo’n rap tempo ontwikkeld dat de arbeidsmarkt op korte termijn snel kan veranderen. Hierdoor ligt het personeelsverloop onwijs hoog en zien we steeds vaker dat nieuwe medewerkers na korte tijd weer vertrekken.

Vanuit het oogpunt van de organisaties gezien is het daarom niet raar dat er minder geïnvesteerd wordt in de ontwikkeling van medewerkers. Zij houden er namelijk ook rekening mee dat werknemers na korte tijd alweer vertrekken. Geïnvesteerde tijd en geld in werknemers die niet lang in dienst zijn, kunnen niet terugverdient worden en wordt daarom gezien als verspilde tijd.

Echter zal een organisatie met goede talent ontwikkelings– en doorgroeimogelijkheden het personeelsverloop verkleinen. Vaak kiezen personen dan ook voor een bedrijf dat deze kansen aanbiedt. Als organisatie moet je hier onderscheid in maken ten opzichte van de concurrentie om nieuw talent aan te trekken en te behouden.

Waarom is de ontwikkeling van medewerkers belangrijk?

Kennisorganisaties investeren doorgaans veel tijd en geld in zowel de werk gerelateerde ontwikkeling als de persoonlijke ontwikkeling van individuele medewerkers. Voor andere organisaties is dit minder vanzelfsprekend en zien de scholing en ontwikkeling van werknemers als een kostenpost. Uiteraard kost het (om)scholen van personeel tijd en geld, maar dit kan ook worden gezien als een goede investering.

  • Door te investeren in personeel zal het menselijk kapitaal binnen de organisatie groeien. Zo zal kennis en persoonlijke ontwikkeling bijdragen aan de resultaten van een bedrijf. Hoe beter individuele werknemers presteren, hoe meer resultaat je terug zal zien in de bedrijfsactiviteiten. Bovendien kan een dergelijke investering de kosten op andere posten juist weer drukken door een efficiëntere werkomgeving.

Het trainen en ontwikkelen van medewerkers heeft nu eenmaal zijn voordelen. Als organisatie is het daarom belangrijk om hier op de juiste manier op in te spelen. Hieronder gaan we je meer vertellen over waarom de ontwikkeling van medewerkers zo belangrijk is. Dit doen we aan de hand van een aantal voordelen die het met zich meebrengt.

1. Hogere kwaliteit van werk

In het verleden zijn er al diverse onderzoeken gedaan naar het nut van opgeleide medewerkers. Hieruit is gebleken dat opgeleid personeel beter presteert. Zo werken ze productiever, leveren ze hoge kwaliteit en gaan ze efficiënter te werk. Hierdoor krijgen zij meer werk af in een kortere tijd en maken ze minder fouten. Bovendien ervaart personeel meer werkplezier en presteren ze beter wanneer ze de mogelijkheid krijgen om trainingen, cursussen en opleidingen te volgen.

Als organisatie kun je sneller inspelen op veranderingen binnen een vakgebied wanneer het personeel opgeleid en op de hoogte is van nieuwe ontwikkelingen. Bovendien kunnen nieuwe wet- en regelgeving sneller toegepast worden binnen de bedrijfsactiviteiten en zorg je ervoor dat je de concurrentie een stapje voor blijft. Het investeren in scholing van personeel is dus zeker een slimme investering.

2. Aantrekkelijke werkgever door ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden

Als je als organisatie (nieuwe) medewerkers de mogelijkheid biedt tot ontwikkelings- en doorgroeimogelijkheden word je al snel gezien als een betrouwbare toekomstige werkgever. Potentiële werknemers zijn in de huidige arbeidsmarkt namelijk op zoek naar wat meer zekerheid voor de toekomst. Die zekerheid kunnen zij uiteraard alleen vinden bij organisaties die hen de kans geeft om door te ontwikkelen op zowel werkvlak als individueel niveau.

Bovendien zal het bieden van opleidingsmogelijkheden niet alleen interessant zijn voor potentiële werknemers, maar ook voor potentiële klanten. Als de organisatie als ‘goed bedrijf’ wordt bestempeld zal dit de ronde doen in de markt en klanten sneller bij jou terecht komen. Zo weten ze namelijk dat te maken krijgen met medewerkers die zijn opgeleid en beschikken over alle benodigde kennis die ze nodig hebben.

3. Ontwikkeling van medewerkers bevordert de groei

De ontwikkeling van medewerkers is in de huidige arbeidsmarkt belangrijker dan ooit. Zo zien we dat veel bedrijven en organisaties problemen ervaren met het opvullen van vacatures. Door op zoek te gaan binnen de organisatie en personeel te laten omscholen, kunnen openstaande vacatures opgevuld worden. Hierdoor ben je als bedrijf flexibeler aangezien er meer kennis aanwezig is. Het personeel is dan niet alleen optimaal inzetbaar binnen de functie, maar ook daarbuiten.

Daarnaast wil het weleens voorkomen dat wanneer een bedrijf uit een reorganisatie komt, er bepaalde functies opgevuld moeten worden. Ook dan zal omscholing van het huidige personeel een oplossing kunnen bieden om eventuele vrijgekomen functies op te vullen. Wellicht dat er dan ook geen nieuw personeel aangenomen hoeft te worden.

4. Personeel wordt gemotiveerd en gestimuleerd

Ontwikkeling van medewerkers op zowel individueel- als werkniveau heeft invloed op te motivatie en de stimulans van personeel. Door veel aandacht te besteden aan de ontwikkeling en het opleiden van werknemers zullen zij uitgedaagd blijven worden. Dit houdt mensen gemotiveerd om verder te gaan. Op de juiste manier omgaan met medewerkers is van enorm belang.

Het opleiden van medewerkers heeft ook een positieve invloed op de werksfeer en de organisatiecultuur. Dit is gebleken uit een onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Indirect zorgt scholing er namelijk voor dat er betere groeikansen binnen het bedrijf ontstaan. Hierdoor zal het verloop van personeel lager liggen aangezien zij gemotiveerd zijn om door te groeien.

Onze visie op de ontwikkeling van medewerkers

Als we het gaan hebben over onze visie op de ontwikkeling van medewerkers kunnen we niet anders stellen dan dat dit essentieel is voor organisaties. Voornamelijk in de krappe arbeidsmarkt van tegenwoordig is het aantrekking voor potentiële werknemers als ze kansen krijgen op basis van persoonlijke ontwikkeling, scholing en opleidingen. Dit biedt groeikansen binnen een organisatie waardoor het personeelsverloop zal dalen.

Helaas zien we dat steeds meer organisaties minder inzetten op de ontwikkeling van medewerkers. Vaak wordt er gedacht dat het een slechte investering van tijd en geld is door de huidige arbeidsmarkt. Maar door steeds minder aandacht te besteden aan werk gerelateerde- en persoonlijke ontwikkeling van medewerkers zal dit niet verbeteren. Door in jouw organisatie of bedrijf actief aan de slag te gaan met de ontwikkeling van personeel zal dit een positieve impact hebben op de kwaliteit van werk en daarmee de groei van de organisatie.

Plan jouw online kennismaking!

Interesse in onze tools of opleidingen?

Maak kennis met ons aanbod van verschillende masterclasses, opleidingen en producten omtrent talentontwikkeling. Deze formule is ontwikkeld voor zowel individuen en groepen. Ideaal voor jouw organisatie! Ben jij klaar om te ontdekken waar jouw krachten liggen en hoe je deze het best kunt ontwikkelen en inzetten?

Neem contact op

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner