Drijfveren

Als je op zoek bent naar een baan of een studie, dan is het belangrijk om te weten wat je drijfveren zijn. Hoe meer jouw drijfveren van toepassing zijn op hetgeen wat je gaat doen, des te meer voldoening je eruit haalt. Bovendien kost het minder energie om bepaalde taken uit te voeren als je weet waarvoor je het doet. Hoe beter je weet wat voor jou belangrijk is, hoe groter de kans dat je een weloverwogen keuze maakt. Deze pagina geeft inzicht in wat drijfveren precies zijn en hoe een drijfveren test je helpt om goede keuzes te maken.

Wat zijn drijfveren?

Voordat er ingaan op het nut van een drijfveren test, moeten we eerst helder hebben wat drijfveren precies zijn. Drijfveren worden ook wel beweegredenen genoemd en bepalen zowel bewust als onbewust hoe we handelen. Het zijn de achterliggende redenen waarom we iets doen, waarom we dit op een bepaalde manier doen. Als je een lastige keuze moet maken, dan maak je vaak een lijstje van plus- en minpunten, maar heb je weleens naar persoonlijke drijfveren gekeken? 

Wanneer je een belangrijke beslissing neemt is het essentieel om te weten waarom je die beslissing neemt. Er kunnen namelijk diverse beweegredenen zijn die jou toe zetten tot het maken van een beslissing. Hoe meer de beslissing aansluit op jouw drijfveren, hoe meer voldoening je eruit haalt en hoe minder energie het kost.

16 voorbeelden van drijfveren die je kunt gebruiken voor een drijfveren test of drijfveren assessment

1. Geld en financiële beloning

Geld is voor sommige mensen een belangrijke graadmeter voor succes. Veel verdienen of zelfs rijk worden kan een drijfveer zijn om er hard voor te werken. In het bedrijfsleven is een financiële beloning vaak een beweegreden om een bepaalde baan of functie te vervullen.

2. Macht en invloed

Het verlangen om anderen te kunnen leiden en om invloed te hebben op beslissingen die worden genomen, kan een drijfveer zijn om ergens hard voor te werken of om voor een bepaalde baan te kiezen. Denk aan een baan als manager. Heb je eenmaal een functie als manager bemachtigd, dan komen daar nog veel meer competenties bij kijken dan alleen leiderschap. Denk aan goed omgaan met mensen.

3. Persoonlijke ontwikkeling

Een andere drijfveer die uit een drijfveren test kan komen: persoonlijke ontwikkeling. Zo kun je doorgroeien en succes behalen. 

4. Status

Erkenning krijgen van anderen kan een drijfveer zijn die uit een drijfveren assessment komt. Dit kan erkenning zijn dat je een goede baan hebt of ergens heel goed in bent. Je wilt jezelf graag specialiseren, zodat je een goede baan krijgt waarmee je veel geld verdient en veel status en aanzien krijgt.

5. Vrijheid

Vrijheid kan ook een belangrijke drijfveer zijn om te kiezen voor een bepaalde baan, functie of studie. Je bent graag zelfstandig en laat je liever niet leiden door iemand anders. Uit een drijfveren test kan kan komen dat je graag meer tijd voor jezelf wilt hebben, of dat het ondernemerschap goed bij je past. 

6. Zekerheid

Je wilt graag je zaken op orde hebben en zekerheid hebben voor de toekomst. Dat kan eruit zien als een contract met goede arbeidsvoorwaarden en pensioen opbouw, maar ook als voldoende spaargeld. Een vaste baan in een goedlopend bedrijf met een langetermijnvisie kan dan uit een drijfveren test komen.

7. Specialisatie

Met deze drijfveer bedoelen we dat je jezelf graag wilt specialiseren in een bepaald vakgebied. Je volgt steeds nieuwe studies, trainingen, cursussen of workshops om je kennis te vergroten. Je wilt gezien worden als expert en weet alles over je vakgebied. Talentontwikkeling is dan ook belangrijk voor je. Een talentscan kan je dan verder helpen.

8. Afwisseling

Afwisseling kan een andere uitkomst uit een drijfveren assessment zijn. Afwisseling in werkzaamheden kan heel belangrijk voor je zijn, waardoor je kiest voor een bepaalde baan. Je wilt liever niet dagelijks hetzelfde doen, maar houdt van verschillende soorten werkzaamheden.

9. Sociaal contact

Het kan zijn dat je het lastig vindt om zelfstandig te werken of simpelweg graag onder de mensen bent. Een baan kies je daarom op basis van sociale contacten en sfeer. Is sociaal contact een van je drijfveren, dan kies je niet snel voor een thuiswerk-baan.

10. Sociale bijdrage

Met sociale bijdrage wordt bedoeld dat je graag bijdraagt aan het maatschappelijke belang. De baan die je hebt heeft een positieve invloed op de maatschappij en je helpt er andere mee. Je eigen belang wordt hiervoor (deels) aan de kant geschoven en het maatschappelijk komt voor.

11. Structuur

Je houdt van structuur in je leven en wilt graag weten waar je aan toe bent. Je houdt van vaste routines en werkzaamheden. Een baan waarbij de dag vaak anders loopt dan gepland zal dan niet als optie uit een drijfveren assessment komen, omdat je hier geen structuur in kunt vinden.

12. Creatieve ontplooiing

Je houdt ervan om nieuwe dingen te creëren. Een artistieke werkomgeving is precies wat je nodig hebt om direct iets met je nieuwe ideeën te doen. Creatieve ontplooiing gaat echter verder. Het betekent ook creatief zijn in oplossingen bedenken, en openstaan voor vernieuwingen.

13. Onafhankelijkheid

Ben je graag autonoom? Dan kan onafhankelijkheid uit je drijfveren test komen. Een kantoorbaan onder een (micro) manager kan dan bijvoorbeeld minder goed bij je passen; je houdt er immers niet van om je te laten vertellen wat te doen en hoe je dat moet doen. 

14. Onbaatzuchtigheid

Een drijfveer die betekent dat je graag bijdraagt aan het groter geheel, ook als je er zelf geen financiële of andere beloning uit haalt. Het is vooral belangrijk om de belangen van anderen te behartigen of te vervullen. 

15. Uitdaging

De keuze voor een bepaalde studie, baan of als zelfstandige te gaan werken, kan betrekking hebben op het feit dat je graag wordt uitgedaagd. Je vindt het niets om elke dag dezelfde taken te doen en er nauwelijks nieuwe kennis door te vergaren. Uitdaging is dus een sterke drijfveer die uit een drijfveren test kan komen.

16. Fysiek werk

Kan dat ook een drijfveer zijn? Jazeker! Het kan zijn dat je het niks vindt om alsmaar met je hersenen bezig te zijn en achter een bureau te zitten. Je steekt liever de handen uit de mouwen. Fysiek bezig zijn, verschillende werkzaamheden uitvoeren en onderweg zijn – dat past bij jou.

Drijfveren ontdekken met een drijfveren test

Er zijn veel verschillende drijfveren. Wellicht herken je jezelf wel in bepaalde beweegredenen die genoemd zijn, maar welke drijfveren passen nu daadwerkelijk bij je? 

Maak voor jezelf een lijstje met zaken die je belangrijk vindt en laat de voor- en nadelen nog even buitenwegen. Je zult vanzelf ontdekken dat de voor- en nadelen minder belangrijk zijn wanneer je weet wat jou beweegt. Bekijk vervolgens wat voor studie of baan aansluit op de drijfveren die je hebt en ga ervoor! Als je dit doet zal je merken dat die baan of studie weinig energie/moeite kost en je dat je er veel voldoening uithaalt, puur doordat je weet waarvoor je het doet.

Hoe kun je jouw drijfveren ontdekken? Dat doe je met een drijveren test, ook wel drijfveren assessment genoemd. Zo kom je erachter waarom je iets doet; je leert dus wat er precies achter je gedrag ligt. De uitkomsten van een drijfveren test komen vaak overeen met wat een persoon diep van binnen drijft om bepaalde dingen te doen. Een drijfveren test kun je op persoonlijk niveau doen, maar je kunt ook als team een drijfveren assessment doen. Zo kom je erachter wat jullie als geheel drijft om zo de efficiëntie binnen het team te verbeteren. 

Hoe werkt een drijfveren assessment?

Een drijfveren test of drijfveren assessment kun je gratis online doen bij verschillende aanbieders. Deze is niet bij iedere aanbieder hetzelfde, maar wordt meestal wel op dezelfde wijze uitgevoerd. Zo krijg je tijdens een drijveren test een aantal vragen of stellingen en kies jij het antwoord dat het beste bij je aansluit. Er zijn dan ook nooit goede of foute antwoorden bij een drijfveren assessment. 

Als je alle stellingen hebt behandeld, dan krijg je de resultaten: een profiel op basis van jouw antwoorden. In de meeste gevallen zal het profiel veel overlapping hebben met hetgeen je al dacht of aanvoelde, maar het wordt dankzij een drijfveren test inzichtelijk en concreet. Hierdoor krijg je meer kennis over wat jou daadwerkelijk beweegt als het aankomt op studie of werk.

Waarom een drijfveren test?

Als je op zoek bent naar een passende studie, functie of baan, dan kun je nog weleens twijfelen over wat het beste bij je past. Soms kom je er na verloop van tijd achter dat de studie of baan toch niet was wat je voor ogen had. Dit kun je voorkomen of verhelpen met een drijfveren test. Zo krijg je extra inzicht over wat voor jou belangrijk is om je in beweging te brengen, zodat je op de juiste plek terechtkomt. Uiteindelijk kan een drijfveren assessment helpen om de best passende studie of baan te vinden.

Studies en theorieën

Er zijn tal van studies gedaan over drijfveren en drijfveren testen, en wat voor invloed je beweegredenen kunnen hebben je werk- of privéleven. Twee van de bekendste theorieën zijn die van Edgar Schein en Steven Reiss. De theorieën van deze twee mannen staan beter bekend als ‘loopbaanankers’ en het ‘motivatiemodel’. 

De loopbaanankers van Edgar Schein hebben enkel en alleen betrekking op de drijfveren met betrekking tot werk. Het motivatiemodel van Steven Reiss daarentegen heeft te maken met universele waarden die zowel in relatie staan tot het privéleven, maar ook invloed kunnen hebben op loopbaankeuzes. We gaan beide theorieën over drijfveren hieronder behandelen.

De 8 loopbaanankers van Edgar Schein

De 8 loopbaanankers, ook wel loopbaanwaarden of carrièreankers genoemd, zijn (theoretische) drijfveren die naar voren zijn gekomen door onderzoeken van Edgar Schein. Edgar Schein is een bekende Amerikaanse auteur die heel zijn leven lang onderzoek heeft gedaan naar loopbaanwaarden. Zelf noemt hij deze waarden liever loopbaanankers omdat ze betrekking hebben op de drijfveren met betrekking tot werk. Hieronder leggen we zijn theorie uit, zodat je het belang ervan begrijpt bij een drijfveren test. 

1. Management/macht

Mensen met de loopbaananker ‘management/macht’ willen zo hoog mogelijk opklimmen in een bedrijf. Zij streven ernaar om een positie te bemachtigen waarmee zij zeggenschap krijgen over anderen. Personen met deze drijfveer vinden het zelf niet fijn om aangestuurd te worden door anderen.

2. Ondernemende specialiteit

Iemand met ondernemende specialiteit als anker wil graag zelf dingen ondernemen. Zij willen graag een eigen onderneming oprichten op basis van hun specialiteit en zijn bereid om hier risico’s voor te lopen.

3. Stabiliteit

Personen die de drijfveer ‘stabiliteit’ hebben, hechten veel waarde aan veiligheid en zekerheid. Ze houden van vastigheid en willen weten waar ze aan toe zijn. Ook vinden zij het belangrijk om een vast contract te hebben met een vast inkomen zodat ze zich geen zorgen hoeven te maken.

4. Functionele inhoud

Mensen met de intrinsieke behoefte om technisch en functioneel te zijn willen meestal vakman of vakvrouw zijn. Hiermee wil Schein zeggen dat zij het belangrijk vinden om heel goed te zijn in wat zij doen. Personen met dit anker willen bijvoorbeeld uitblinken als timmerman, loodgieter, stukadoor, programmeur et cetera.

5. Levensstijl

Met de loopbaananker ‘levensstijl’ wordt bedoeld dat personen met deze waarde het belangrijk vinden om een goede balans tussen werk en privé te hebben. Zij hechten veel waarde aan een baan waarbij ze voldoende tijd hebben voor hobby’s, familie, vrienden en/of het verzorgen van anderen. Het goed kunnen combineren van werk en privé is essentieel.

6. Autonomie

Mensen met de loopbaanwaarde ‘autonomie’ hebben graag zelf zeggenschap over de manier waarop ze werken en wanneer ze werken. Zij zijn graag onafhankelijk van anderen en laten zich niet graag zeggen wat ze moeten doen. Vaak zijn dit ondernemende personen die het heft in eigen handen willen nemen.

7. Uitdaging

Mensen met de behoefte aan uitdaging houden er niet van om dagelijks dezelfde ‘saaie’ werkzaamheden uit te voeren. In plaats daarvan worden ze graag uitgedaagd door complexe problemen op te lossen en zichzelf te ontwikkelen. Problemen uit de weg gaan of vermijden is voor hen geen optie.

8. Toewijding

Personen met de drijfveer ‘toewijding’ zijn erg toegewijd aan een zaak, bedrijf of doel. Vaak stellen deze mensen het belang van een organisatie of persoon boven het belang van zichzelf. Zij zijn ervan overtuigd dat ze moeten bijdragen aan een maatschappelijk belang, ook al moet het eigen belang hiervoor aan de kant gezet worden.

De 16 motieven volgens het motivatiemodel van Steven Reiss

Volgens professor psychologie Steven Reiss handelen mensen op basis van hun verlangens, ook wel de basisbehoeften genoemd. Dit zijn voor hen de drijfveren van het leven en bepalen voor een groot deel de manier waarop hun leven wordt geleid. Ook hebben de basisbehoeften betrekking op keuzes in hun loopbaan. Hieronder zie je welke behoeften er zijn en wat de verlangens zijn van mensen met dergelijke behoeften die je kunt tegenkomen in een drijfveren test / drijfveren assessment.

  1. Acceptatie: personen met een verlangen naar acceptatie zijn vaak onzeker en hebben de neiging zich zorgen te maken over wat er mis zou kunnen gaan in plaats van wat er goed zou kunnen gaan, zij tonen inconsequente inspanningen.
  2. Schoonheid: personen met een verlangen naar schoonheid geven veel om de aantrekkelijkheid van hun omgeving.
  3. Nieuwsgierigheid: personen met een verlangen naar nieuwsgierigheid waarderen theoretische kennis en ideeën, genieten van een breed scala aan intellectuele interesses en analyseren graag complexe problemen.
  4. Eten: personen met een verlangen naar eten hebben een stevige eetlust, genieten van veel verschillende soorten voedsel en besteden veel tijd aan het nadenken over hun volgende maaltijd.
  5. Familie: personen met een verlangen naar familie hechten veel waarde aan ouderschap, brengen graag veel tijd met hun kinderen door en houden er niet van om voor langere tijd weg te zijn van hun familie.
  6. Eer: personen met een verlangen naar eer hechten veel waarde aan moraliteit, nemen gemakkelijk verantwoordelijkheid voor hun daden en volgen de regels.
  7. Idealisme: personen met een verlangen naar idealisme hechten veel waarde aan eerlijkheid, gelijkheid en het helpen van anderen.
  8. Onafhankelijkheid: personen met een verlangen naar onafhankelijkheid zijn zelfredzaam, hechten veel waarde aan hun persoonlijke vrijheid en vestigen graag de aandacht op hun eigenheid.
  9. Orde: personen met een sterk verlangen naar orde zijn georganiseerd, hechten waarde aan voorbereiding, zijn buitengewoon alert op details en geven de voorkeur aan consistentie boven verandering.
  10. Lichamelijk activiteit: personen met een verlangen naar fysieke activiteit streven naar een actieve levensstijl, hechten waarde aan fitness en kunnen een of meer sporten beoefenen.
  11. Macht: personen met een verlangen naar macht zoeken uitdagingen, werken hard om hun doelen te bereiken, waarderen competentie en geven graag advies.
  12. Sparen: personen met een verlangen naar sparen zijn verzamelaars, hechten veel waarde aan spaarzaamheid en zorgen vaak goed voor hun bezittingen.
  13. Sociaal contact: personen met een verlangen naar sociaal contact zoeken naar een actief sociaal leven, plezier, groepsprojecten en geven vaak de voorkeur aan teamsporten.
  14. Status: personen met een verlangen naar status voelen zich graag belangrijk, omarmen vaak materialistische waarden, zijn vaak onder de indruk van roem en populariteit, en kunnen een beroep kiezen op basis van het waargenomen niveau van status.
  15. Rust: personen met een verlangen naar rust zijn voorzichtig, maken zich zorgen om ziek of gewond te raken, hebben de neiging veel angsten te ontwikkelen en hebben moeite om met stress om te gaan.
  16. Wraak: personen met een verlangen naar wraak gaan snel de confrontatie met anderen aan, zijn over het algemeen zeer competitief, hechten veel waarde aan winnen en vergelijken zichzelf vaak met anderen.

Conclusie

Mensen kennen ontzettend veel verschillende drijfveren om te doen wat ze doen. Als iedereen dezelfde drijfveren zou hebben, dan zou iedereen dezelfde soort baan hebben. Gelukkig verschillen personen veel van elkaar en ontstaat er een goede verhouding tussen vraag en aanbod binnen de arbeidsmarkt.

Om erachter te komen wat voor baan of levensstijl bij jou past, is het goed om voor jezelf na te gaan wat jouw drijfveren zijn door middel van een drijfveren test. Ondanks het afwegen van voor- en nadelen, kan het zijn dat je geen rekening houdt met je eigen beweegredenen om iets te doen. Vergeet niet dat een studie of baan die 100% aansluit op je drijfveren, je dichter naar je doelen brengt. Als je weet waarom en waarvoor je iets doet, dan kost het minder energie en haal je er meer voldoening uit. Wacht niet langer en doe een drijfveren assessment om de best passende studie of baan te vinden.

Plan jouw online kennismaking!

Interesse in onze tools of opleidingen?

Maak kennis met ons aanbod van verschillende masterclasses, opleidingen en producten omtrent talentontwikkeling. Deze formule is ontwikkeld voor zowel individuen en groepen. Ideaal voor jouw organisatie! Ben jij klaar om te ontdekken waar jouw krachten liggen en hoe je deze het best kunt ontwikkelen en inzetten?

Neem contact op

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner