Gezocht: Vakkenvullers

En we hebben het hier niet over supermarkten

Alle functies invullen of talenten ruimte geven
In de huidige tijd klinkt het als een mantra: het grote tekort aan personeel. Overal horen we hetzelfde liedje; bedrijven en organisaties worstelen om hun vacatures gevuld te krijgen. Maar ligt dit probleem enkel en alleen aan een gebrek aan beschikbare mensen? Of zouden we eens dieper moeten kijken naar de manier waarop we alles organiseren?

Het vakkenvullers-syndroom

Traditioneel gezien richten bedrijven zich op het creëren van functieprofielen of zelfs complete functiehuizen, op zoek naar de perfecte match die aan alle vereiste competenties, opleidingen, en ervaringen voldoet. Dit leidt tot een tweedeling: enerzijds zijn er mensen die niet kunnen “bewijzen” dat ze voldoen en worden bestempeld als ongeschikt of onder gekwalificeerd; anderzijds zijn er mensen die meer te bieden hebben dan gevraagd wordt en daardoor als overgekwalificeerd worden gezien. In beide gevallen volgt afwijzing. Maar wanneer iemand wél in het profiel past, wordt verwacht dat deze persoon zich enkel focust op de taken en werkzaamheden binnen hun specifieke functie, zonder zich te veel te bemoeien met verantwoordelijkheden buiten hun domein. En als iemand zijn of haar vakje goed heeft ingevuld dan mag hij een ander vak gaan vullen, een carrièrestap noemen we dat.       
Dit fenomeen noem ik het vakkenvullers-syndroom: medewerkers die zich strikt houden aan de taken en verantwoordelijkheden die binnen hun eigen ‘vakje’ vallen, enkel gericht op de eisen van hun functieprofiel. Een benadering die ons ertoe aanzet om medewerkers te beoordelen of zelfs ‘af te rekenen’ op een zeer beperkt deel van hun potentieel.

Van vakken vullen naar ruimte voor het onbenut potentieel
Maar wat als we dit eens anders aanpakken? Stel je voor dat we niet starten met een rigide structuur die we vervolgens proberen op te vullen met mensen. Wat als we eerst kijken naar wie we al hebben, naar de talenten en kwaliteiten die deze individuen bezitten, en dan pas bepalen wat er allemaal moet gebeuren? Je zult verbaasd staan over het onbenutte potentieel binnen je organisatie of team, potentieel dat kan bijdragen aan het bereiken van meer resultaten, in minder tijd, en met meer plezier en energie.
Het is tijd om het roer om te gooien: minder inkaderen en controleren, meer regisseren en ondersteunen. Dit klinkt misschien te eenvoudig, maar de kracht ligt juist in de eenvoud. Als je weet wie en wat je in huis hebt, als je duidelijk voor ogen hebt wat je wilt bereiken, en als je de moed hebt om het anders te doen, dan is succes vaak verrassend eenvoudig te behalen.

Meet your talent
Wil je ontdekken wat het onbenutte potentieel in jouw organisatie is en hoe je dit meer kunt gaan benutten? Ben je klaar om afscheid te nemen van het vakkenvullers-syndroom? me.scan company biedt de oplossing. Ontdek hoe je jouw team niet alleen als een verzameling functies kunt zien, maar als een dynamische groep individuen met een breed scala aan talenten en capaciteiten die wachten om ontgrendeld te worden. Samen kunnen we de werkplek transformeren in een omgeving waarin iedereen de kans krijgt om te uitblinken.

Peter van Nieuwburg

me.scan®: In 10 minuten zicht op talenten, kwaliteiten en valkuilen.

Plan jouw online kennismaking!

Interesse in onze tools of opleidingen?

Maak kennis met ons aanbod van verschillende masterclasses, opleidingen en producten omtrent talentontwikkeling. Deze formule is ontwikkeld voor zowel individuen en groepen. Ideaal voor jouw organisatie! Ben jij klaar om te ontdekken waar jouw krachten liggen en hoe je deze het best kunt ontwikkelen en inzetten?

Neem contact op

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner