Drijfveren

Als je op zoek gaat naar een baan of studie, is het belangrijk om te weten wat je drijfveren zijn om te kiezen voor een bepaalde baan of studie. Hoe meer jouw drijfveren van toepassing zijn op hetgeen wat je gaat doen, des te meer voldoening je eruit haalt. Bovendien kost het minder energie om bepaalde taken uit te voeren als je weet waarvoor je het doet.

Drijfveren bepalen voor een groot deel wat je gaat doen en het is daarom goed om te weten wat jouw drijfveren zijn. Hoe beter je weet wat voor jouw belangrijk is, hoe groter de kans is dat je een weloverwogen keuze maakt. Maar wat betekent drijfveren nu precies? Op deze pagina leggen we je het uit en vertellen we je ook welke drijfveren er zijn.

Wat zijn drijfveren?

Drijfveren, ook wel ‘beweegredenen’ genoemd bepalen bewust en onbewust hoe we handelen. Het is de achterliggende reden waarom we iets doen en ook de reden waarom we het op een bepaalde manier doen. Als je een lastige keuze moet maken, maak je een lijstje van alle plus- en minpunten, maar heb je wel voldoende naar je persoonlijke drijfveren geluisterd?

Wanneer je een belangrijke beslissing neemt is het essentieel om te weten waarom je die beslissing neemt. Er kunnen namelijk diverse beweegredenen zijn die jou toe zetten tot het maken van een beslissing. Hoe meer de beslissing aansluit op jouw drijfveren, hoe meer voldoening je eruit haalt en hoe minder energie het kost.

16 voorbeelden van drijfveren

Er zijn veel verschillende drijfveren en ieder individu heeft zo zijn eigen set met drijfveren. Niet iedereen is hetzelfde (en dat is maar goed ook) waardoor iedereen ook andere beweegredenen heeft om op een bepaalde manier te handelen.

De redenen waarom personen iets doen kan erg uiteenlopen en voor een ander soms onverklaarbaar zijn. Maar welke beweegredenen kan een mens nu eigenlijk hebben en wat drijft jou? Hieronder hebben we 16 voorbeelden van drijfveren voor je onder elkaar gezet. Misschien herken je jezelf in bepaalde profielen en ontdek je wat jouw eigen persoonlijke drijfveren zijn.

1. Geld en financiële beloning

Geld is voor sommige mensen een belangrijke graadmeter voor succes. Als je graag rijk wilt worden en veel wilt verdienen kan dit een drijfveer zijn om er hard voor te werken. In het bedrijfsleven is een financiële beloning vaak de beweegreden om een bepaalde baan te nemen.

2. Macht en invloed

Het verlangen om andere te kunnen leiden en invloed te hebben op beslissingen die worden genomen kunnen beweegredenen zijn om ergens hard voor te werken. Je wilt die baan als manager bemachtigen en gaat er dan ook alles voor doen om dit te bereiken. Het is belangrijk om andere te laten doen wat jij wilt in jouw belang. Wel moet je op de juiste manier kunnen omgaan met medewerkers om doelen te bereiken.

3. Persoonlijke ontwikkeling

Je vindt het belangrijk om jezelf te kunnen ontwikkelen en laat die baan nu precies degene zijn waar je dit kunt doen. Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling is voor veel mensen belangrijk zodat ze door kunnen groeien en succes kunnen behalen.

4. Status

Erkenning krijgen van anderen dat je een goede baan hebt of ergens heel goed in bent kan een belangrijke drijfveer zijn om door te gaan met wat je doet. Het is goed om jezelf te specialiseren en een baan te krijgen waarmee je veel verdiend zodat je status en aanzien naar je toe trekt.

5. Vrijheid

Met vrijheid bedoelen we dat je graag zelf bepaalt wanneer je werkt en wat je doet. Je bent zelfstandig en je wilt jezelf niet laten leiden door iemand anders. De drijfveer vrijheid kan ook te maken hebben met het feit dat je graag meer tijd voor jezelf wilt hebben zodat je een relaxt leven kunt leiden en meer tijd kunt besteden aan vrienden en hobby’s.

6. Zekerheid

Je wilt je zaken graag op orde hebben en zekerheid hebben voor de toekomst, met andere woorden een goed contract, mooi pensioen en voldoende spaargeld op de rekening. Mensen die drijven op zekerheid kiezen (bijna) altijd voor een vaste baan in een goedlopend bedrijf dat voor lange tijd zal blijven voortbestaan.

7. Specialisatie

Met de drijfveer specialisatie bedoelen we dat je jezelf graag wilt specialiseren in een bepaald vakgebied. Je volgt telkens nieuwe studies of trainingen/cursussen om meer kennis te vergaren over het vakgebied waarin je werkt. Hiermee wil je bereiken dat je gezien wordt als expert en er alles over weet. Talent ontwikkeling is erg belangrijk voor je.

8. Afwisseling

Voor sommige mensen is afwisseling in werkzaamheden een beweegreden om te kiezen voor een bepaalde baan. Je houdt er niet van om dag in dag uit exact hetzelfde te doen, maar wilt graag verschillende soorten werkzaamheden verrichten binnen een bedrijf.

9. Sociaal contact

Het kan zijn dat je het lastig vindt om zelfstandig te werken en liever onder de mensen bent. Een baan waarvoor je vanuit huis werkt past totaal niet bij je en je hebt behoefte aan sociaal contact. Een goede reden om voor een baan te kiezen waarbij je samenwerkt met anderen.

10. Sociale bijdrage

Met sociale bijdrage wordt bedoeld dat je graag bijdraagt aan het maatschappelijke belang. De baan die je hebt heeft een positieve invloed op de maatschappij en je helpt er andere mee. Je eigen belang wordt hiervoor (deels) aan de kant geschoven en het maatschappelijk komt voor.

11. Structuur

Je houdt van structuur in je leven en wilt graag weten waar je aan toe bent. Met de drijfveer structuur wordt bedoeld dat je het fijn vindt om gewend te raken aan vaste routines en werkzaamheden, zowel in het bedrijfs- als privéleven. Een baan waarbij de dag altijd anders verloopt is niet voor jou omdat je hier geen structuur in kunt vinden.

12. Creatieve ontplooiing

Je bent een echte bedenker en houdt er van om nieuwe dingen te creëren. Een artistieke werkomgeving is precies wat je nodig hebt om direct iets met je nieuwe ideeën te doen. Echter heeft de drijfveer creativiteit niet alleen te maken met artistieke creativiteit, maar ook met het feit dat je openstaat voor vernieuwing.

13. Onafhankelijkheid

Onafhankelijk zijn van anderen en zelf bepalen wat je doet kan een belangrijke drijfveer zijn voor mensen. Vaak is een kantoorbaan niet hetgeen waar je naar uitkijkt en je bent liever zelf bezig met de dingen die je graag wilt doen. Je houdt er niet van om jezelf te laten vertellen hoe je iets moet doen, maar bepaald zelf of je iets doet en hoe je dit doet.

14. Onbaatzuchtigheid

Je vindt het belangrijk om onderdeel te zijn van of bijdrage te leveren aan een groter geheel, ook al haal je hier zelf geen financieel- of ander belang uit. Het is voor jou belangrijk om de belangen van anderen te vervullen en hiervoor je eigen belangen aan de kant te schuiven, je bent immers erg behulpzaam.

15. Uitdaging

De keuze voor een bepaalde baan of om iets zelfstandig te gaan doen kan betrekking hebben op het feit dat je graag wordt uitgedaagd. Je vindt het niets om elke dag maar weer hetzelfde te doen en er nauwelijks extra kennis door vergaren. Je wilt graag uitgedaagd worden door steeds de lat een stukje hoger te leggen.

16. Fysiek werk

Sommige personen kunnen niet achter een bureau of de hele dag op kantoor achter een laptop zitten. Zij steken graag de handen uit de mouwen en doen het liefst werk met hun handen. Je wilt graag fysiek bezig zijn en niet de hele dag op je ‘luie gat’ zitten om werk te verrichten waar je geen voldoening uithaalt. Het is voor jou fijn om lekker onderweg te zijn en veel verschillende soorten werkzaamheden uit te voeren.

Wat zijn mijn drijfveren?

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er onwijs veel verschillende drijfveren die een mens kan bewegen. Wellicht herken je jezelf in bepaalde beweegredenen, maar welke drijfveren passen nu daadwerkelijk bij jou? Het is goed om te weten wat jouw persoonlijke drijfveren zijn zodat je bij de keuze van een studie of baan een weloverwogen keuze maakt.

Maak voor jezelf een lijstje met zaken die je belangrijk vindt en laat de voor- en nadelen nog even buitenwegen. Je zult vanzelf ontdekken dat de voor- en nadelen minder belangrijk zijn wanneer je weet wat jou beweegt. Bekijk vervolgens wat voor studie of baan aansluit op de drijfveren die je hebt en ga ervoor! Als je dit doet zal je merken dat die baan of studie weinig energie/moeite kost en je dat je er veel voldoening uithaalt, puur doordat je weet waarvoor je het doet.

Hoe kun je jouw drijfveren ontdekken?

Weet je niet bewust waarom je de dingen doet die je doet? Dan is het wellicht fijn om te weten hoe je jouw drijfveren kunt ontdekken. Tegenwoordig zijn er online tal van testen die je aan de hand van stellingen en vragen inzicht geven in jouw drijfveren. Uit de praktijk blijkt dat de resultaten vaak erg overeenkomen met wat een persoon diep van binnen drijft. Sommige mensen zeggen het zelfs bijna ‘eng’ te vinden hoe nauwkeurig de resultaten zijn. Daarbij heb je diverse soorten team assessments om achter je persoonlijke drijfveren te komen.

Doe een drijfverentest

Wellicht heb je al eens een drijfverentest online gedaan, maar is dat al enkele jaren geleden. Als je gaat kiezen voor een baan of studie kan het helpen om een dergelijke test te doen. Het kan zijn dat je zo één, twee, drie niet precies weet wat jouw drijfveren zijn. In dat geval kan een persoonlijke drijfveren test je meer inzicht geven in wat jou als persoon drijft.

Hoe gaat een drijfverentest in zijn werk?

Een test van drijfveren kun je gratis online doen bij verschillende aanbieders. De test is niet bij elke aanbieder hetzelfde, maar wordt meestal wel op dezelfde wijze gehouden. Zo krijg je een aantal vragen en/of stellingen en kies jij het antwoord uit dat jou het meeste aanspreekt. Er zijn dan ook geen goede of slechte antwoorden.

Nadat je alles stellingen hebt behandeld krijg je de resultaten te zien en wordt er een profiel geschetst op basis van jouw antwoorden. In de meeste gevallen zal het profiel redelijk veel overlapping hebben met hetgeen wat je al langere tijd dacht, maar wordt het vaak wat duidelijker en uitgebreider verwoord. Door het maken van een drijfverentest krijg je meer inzicht in hetgeen wat jou daadwerkelijk drijft op gebied van werk.

Waarom een drijfverentest?

Als je op zoek bent naar een studie of baan kan het je soms helpen om extra inzicht te krijgen in hetgeen wat jou daadwerkelijk drijft in het leven. Bij de keuze voor een baan of studie kun je nog wel eens twijfels hebben en uiteindelijk zomaar kiezen voor de meest voordehand liggende baan. Na verloop van tijd zal je merken dat het niet de baan of studie is die je voor ogen had.

In dergelijke gevallen kan het helpen om een drijfverentest te doen, zodat je extra inzicht verschaft over je werkwaarden. Deze werkwaarden kun je gebruiken bij het zoeken van een baan of studie. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk om tastbaar werk te verrichten? Dan is het natuurlijk niet logisch om voor een kantoorbaan te kiezen. Uit de drijfverentest zal blijken wat voor soort banen bij je passen aan de hand van de resultaten.

Studies en theorieën over drijfveren

Er zijn in het verleden tal van studies gedaan over drijfveren, wat het nu precies zijn, welke er zijn en wat voor invloed ze kunnen hebben op ons werk- en privéleven. Twee van de meest bekende theorieën die hieruit voort zijn gekomen zijn die van Edgar Schein en Steven Reiss. De theorieën van deze twee mannen staan beter bekend als de ‘loopbaanankers’ en het ‘motivatiemodel’.

De loopbaanankers van Edgar Schein hebben enkel en alleen betrekking of de drijfveren met relatie tot werk. Het motivatiemodel van Steven Reiss daarentegen heeft te maken met universele waarden die zowel in relatie staan tot het privéleven, maar ook invloed kunnen hebben op loopbaankeuzes. We gaan beide theorieën over drijfveren hieronder behandelen.

De 8 loopbaanankers van Edgar Schein

De 8 loopbaanankers, ook wel loopbaanwaarden of carrièreankers genoemd, zijn (theoretische) drijfveren die naar voren zijn gekomen door onderzoeken van Edgar Schein. Edgar Schein is een bekende Amerikaanse auteur die heel zijn leven lang onderzoek heeft gedaan naar loopbaanwaarden. Zelf noemt hij deze waarden liever loopbaanankers omdat ze betrekking hebben tot de drijfveren met relatie tot werk. Hieronder leggen we zijn theorie uit.

1. Management/macht

Mensen met de loopbaananker management/macht willen zo hoog mogelijk opklimmen in een bedrijf. Zij streven ernaar om een positie te bemachtigen waarmee zij zeggenschap krijgen over anderen. Personen met deze drijfveer vinden het zelf niet fijn om aangestuurd te worden door anderen.

2. Ondernemende specialiteit

Iemand met ondernemende specialiteit als anker wil graag zelf dingen ondernemen. Zij willen graag een eigen onderneming oprichten op basis van hun specialiteit en zijn bereid om hier risico’s voor te lopen.

3. Stabiliteit

Personen die de drijfveer stabiliteit hebben, hechten veel waarde aan veiligheid en zekerheid. Ze houden van vastigheid en willen weten waar ze aan toe zijn. Ook vinden zij het belangrijk om een vast contract te hebben met een vast inkomen zodat ze zichzelf geen zorgen hoeven te maken.

4. Functionele inhoud

Mensen met de intrinsieke behoefte om technisch en functioneel te zijn willen meestal vakman of vakvrouw zijn. Hiermee wil Schein zeggen dat zij het belangrijk vinden om heel goed te zijn in het vak wat zij doen. Personen met dit anker willen bijvoorbeeld uitbuiten als timmerman, loodgieter, stukadoor, programmeur et cetera.

5. Levensstijl

Met het loopbaananker levensstijl wordt bedoeld dat personen met deze waarde het belangrijk vinden om een goede balans tussen werk en privé te hebben. Zij hechten veel waarde aan een baan waarbij ze voldoende tijd hebben voor hobby’s, familie, vrienden en/of het verzorgen van anderen. Het goed kunnen combineren van werk en privé is essentieel.

6. Autonomie

Mensen met de loopbaanwaarde autonomie hebben graag zelf zeggenschap over de manier waarop ze werken en wanneer ze werken. Zij zijn graag onafhankelijk van anderen en laten zich niet graag zeggen wat ze moeten doen. Vaak zijn dit ondernemende personen die heft in eigen handen willen nemen.

7. Uitdaging

Mensen met de behoefte aan uitdaging houden er niet van om dagelijks dezelfde ‘saaie’ werkzaamheden uit te voeren. In plaats daarvan worden ze graag uitgedaagd door complexe problemen op te lossen en zichzelf te ontwikkelen. Problemen uit de weg gaan of vermijden is voor hen geen optie.

8. Toewijding

Personen met de drijfveer toewijding zijn erg toegewijd aan een zaak, bedrijf of doel. Vaak stellen deze mensen het belang van een organisatie of persoon boven het belang van zichzelf. Zij zijn ervan overtuigd dat ze moeten bijdrage aan een maatschappelijk belang, ook al moet het eigen belang hiervoor aan de kant gezet worden.

De 16 motieven volgens het motivatiemodel van Steven Reiss

Volgens professor psychologie Steven Reiss handelen mensen op basis van hun verlangens, ook wel de basisbehoeften genoemd. Dit zijn voor hen de drijfveren van het leven en bepalen voor een groot deel de manier waarop hun leven wordt geleid. Ook hebben de basisbehoeften betrekking tot keuzes in hun werk loopbaan carrière. Hieronder zie je welke behoeften er zijn en wat de verlangens zijn van mensen met dergelijke behoeften (drijfveren).

 1. Acceptatie: personen met een verlangen naar acceptatie zijn vaak onzeker en hebben de neiging zich zorgen te maken over wat er mis zou kunnen gaan in plaats van wat er goed zou kunnen gaan, zij tonen inconsequente inspanningen.
 2. Schoonheid: personen met een verlangen naar schoonheid geven veel om de aantrekkelijkheid van hun omgeving.
 3. Nieuwsgierigheid: personen met een verlangen naar nieuwsgierigheid waarderen theoretische kennis en ideeën, genieten van een breed scala aan intellectuele interesses en analyseren graag complexe problemen.
 4. Eten: personen met een verlangen naar eten hebben een stevige eetlust, genieten van veel verschillende soorten voedsel en besteden veel tijd aan het nadenken over hun volgende maaltijd.
 5. Familie: personen met een verlangen naar familie hechten veel waarde aan ouderschap, brengen graag veel tijd met hun kinderen door en houden er niet van om voor langere tijd weg te zijn van hun familie.
 6. Eer: personen met een verlangen naar eer hechten veel waarde aan moraliteit, aanvaarden gemakkelijk verantwoordelijkheid voor hun daden en volgen de regels.
 7. Idealisme: personen met een verlangen naar idealisme hechten veel waarde aan eerlijkheid, gelijkheid en het helpen van anderen.
 8. Onafhankelijkheid: personen met een verlangen naar onafhankelijkheid zijn zelfredzaam, hechten veel waarde aan hun persoonlijke vrijheid en vestigen graag de aandacht op hun eigenheid.
 9. Orde: personen met een sterk verlangen naar orde zijn georganiseerd, hechten waarde aan voorbereiding, zijn buitengewoon alert op details en geven de voorkeur aan consistentie boven verandering.
 10. Lichamelijk activiteit: personen met een verlangen naar fysieke activiteit streven naar een actieve levensstijl, hechten waarde aan fitness en kunnen een of meer sporten beoefenen.
 11. Macht: personen met een verlangen naar macht zoeken uitdagingen, werken hard om hun doelen te bereiken, waarderen competentie en geven graag advies.
 12. Sparen: personen met een verlangen naar sparen zijn verzamelaars, hechten veel waarde aan spaarzaamheid en zorgen vaak goed voor hun bezittingen.
 13. Sociaal contact: personen met een verlangen naar sociaal contact zoeken en houden van een actief sociaal leven, plezier, groepsprojecten en geven vaak de voorkeur aan teamsporten.
 14. Status: personen met een verlangen naar status voelen zich graag belangrijk, omarmen vaak materialistische waarden, zijn vaak onder de indruk van roem en populariteit, en kunnen een beroep kiezen op basis van het waargenomen niveau van status.
 15. Rust: personen met een verlangen naar rust zijn voorzichtig, maken zich zorgen om ziek of gewond te raken, hebben de neiging veel angsten te ontwikkelen en hebben moeite om met stress om te gaan.
 16. Wraak: personen met een verlangen naar wraak gaan snel de confrontatie met anderen aan, zijn over het algemeen zeer competitief, hechten veel waarde aan winnen en vergelijken zichzelf vaak met anderen.

Conclusie

Mensen kennen ontzettend veel verschillende drijfveren om te doen wat ze doen. Als iedereen dezelfde drijfveren zou hebben, dan wilden iedereen dezelfde soort baan hebben. Gelukkig verschillen personen veel van elkaar en ontstaat er een goede verhouding tussen vraag en aanbod binnen de arbeidsmarkt.

Om erachter te komen wat voor baan of levensstijl bij jou past is het goed om voor jezelf na te gaan wat jouw drijfveren zijn. Ondanks dat vaak de voor- en nadelen worden afgewogen kan het zijn dat je geen rekening houdt met je beweegredenen om iets te doen. Vergeet niet dat een baan of studie, die aansluit op jouw drijfveren, het doel vereenvoudigd. Als je weet waarvoor je iets doet, kost het minder energie en haal je er meer voldoening uit!

Schedule your online introduction!

Interested in our tools or training?

Get to know our offer of different master classes, trainings and products regarding talent development. Our products ands services have been developed for both individuals and groups. Ideal for your organization! Are you ready to discover where your strengths lie and how you can best develop and use them?

Get in touch

WordPress Cookie Plugin by Real Cookie Banner